Este potrivit pentru masurarea rapida a cantitatii de alcool din bauturile spirtoase din fructe si a altor distilate cum ar fi: whisky, brandy, coniac, rachiu, slibovita/tuica/palinca, vodca, gin, tequila etc. Nu este potrivit pentru masurarea de lichior, bere sau vin, care contin mai mult zahar si alte ingrediente, pentru acestea exista un alt tip de refractometru. Simplu de utilizat: cu ajutorul pipetei se pun 2-3 picaturi de lichid pe elementul prismatic, se inchide capacul prismei (astfel substanta se va intinde pe toata suprafata prismei de masurare), se indreapta refractometrul catre o sursa de lumina , se priveste in ocular (eventual regland focalizarea) si se citeste pe scala valoarea rezultata. Acest instrument este utilizat pe scara larga pentru cercetare stiintifica, productia de alimente, in baruri, de comercianti, pentru uz casnic, etc.
Poate un refractometru să măsoare alcoolul? (Măsurați alcoolul cu un refractometru)
Un refractometru este un instrument folosit pentru a măsura concentrația unei substanțe date într-o soluție apoasă. Berarii folosesc de obicei refractometre pentru a măsura concentrația de zahăr din must, care poate fi apoi folosit pentru a calcula conținutul de alcool al berii sau al vinului.
Refractometrele sunt utilizate pe scară largă în industria alimentară. Sunt disponibile cu diferite scale pentru a măsura concentrația de soluții, inclusiv sucuri de fructe, uleiuri vegetale, soluții saline, lapte de soia, miere și, desigur, alcool.
În acest moment, merită menționat că, deși există refractometre disponibile care măsoară direct procentul de alcool din apă (%ABV), acestea NU sunt potrivite pentru măsurarea conținutului de alcool al berii.
Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă alcool, berea conține și zahăr care încurcă citirea. Refractometrele folosite de producătorii de bere măsoară concentrația de zahăr, care este folosită pentru a calcula cantitatea de alcool prezentă.
În această postare, aflăm cum funcționează refractometrele, ce tip de refractometru aveți nevoie pentru prepararea berii acasă și cum să folosiți un refractometru pentru a măsura cantitatea de alcool din bere sau vin.
Cum funcționează un refractometru?
Refractometrele funcționează printr-un efect numit refracție, care se referă la modul în care lumina își schimbă direcția pe măsură ce trece de la o substanță transparentă la alta.
De exemplu, dacă ați observat vreodată că paiele de băut par îndoite când le puneți într-un pahar cu apă sau sifon, asta se datorează refracției.
Lentilele sunt un alt exemplu de refracție, curbând lumina pentru a mări imaginile și a le aduce în focalizare.
Cantitatea prin care lumina este refracta depinde de indicii de refracție ai materialelor prin care trece. Când zahărul este dizolvat în apă, indicele de refracție al soluției crește odată cu concentrarea. Cu cât este mai mult zahăr, cu atât este mai mare unghiul de refracție.
Un refractometru conține o prismă montată într-un corp de aluminiu cu un ocular și o scară marcată pe ea.
Atunci când nu există lichid pe prismă, întreaga cântare are o culoare albastru-gri-pal, când câteva picături de apă sunt plasate pe prismă, lumina care intră în refractometru este îndoită, determinând partea inferioară a scalei să devină albă.
Refractometrul este calibrat astfel încât atunci când apă distilată este plasată pe prismă, granița dintre zonele albastre și albe traversează scara la exact zero Brix.
Când câteva picături dintr-o soluție de zahăr sunt plasate pe prismă, lumina se refractă mai mult, iar granița dintre zonele albastre și albe se aliniază cu un punct diferit de pe scară. Poziția variază în funcție de cantitatea de zahăr dizolvată în apă.
Scara este gradată în unități Brix, ceea ce este echivalent cu procentul de zaharoză (un tip de zahăr) dizolvat în apă.
Ce tip de refractometru aveți nevoie pentru prepararea berii acasă?
Refractometrele pentru prepararea berii acasă sunt uneori denumite contoare Brix sau zaharometre.
Au o scară în Brix și uneori o a doua scară marcată în greutate specifică.
Majoritatea refractometrelor utilizate pentru prepararea berii includ compensarea automată a temperaturii, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să așteptați până se răcește mustul.
Folosesc un refractometru portabil ca acesta de la ATC, care este disponibil de la Amazon și vine complet cu o pipetă mică pentru prelevarea de probe și o cutie de depozitare la îndemână. După cum puteți vedea în fotografii, are un ocular reglabil pentru focalizare, care este mai ales la îndemână dacă purtați ochelari.
Fotografie a unui refractometru de bere cu principalele părți de lucru etichetate
Componentele unui refractometru
Cum se măsoară alcoolul cu un refractometru?
După cum sa menționat la începutul postării, refractometrele producătorilor de bere măsoară procentul de zahăr dizolvat în must.
Pe măsură ce mustul fermentează, drojdia transformă zahărul din must în alcool. Aceasta înseamnă că în berea finită există mai puțin zahăr decât în must înainte de începerea fermentației.
Pentru a calcula procentul de alcool în volum al berii, trebuie pur și simplu să măsurați cantitatea de zahăr din must înainte de a arunca drojdia și apoi să o măsurați din nou odată ce fermentația s-a oprit.
Refractometrele măsoară procentul de zahăr din must în Brix. Acest lucru este foarte precis atunci când se măsoară mustul nefermentat, dar, odată ce fermentația începe, alcoolul afectează citirea, ceea ce înseamnă că citirea Brix trebuie ajustată.
Din fericire, există mai multe formule matematice disponibile online care pot fi folosite pentru a corecta citirea Brix. Calculatorul de mai jos convertește valorile Brix și calculează cantitatea de alcool prezentă în berea finită în ABV%.
Pentru a măsura conținutul de alcool cu un refractometru, pur și simplu luați o citire Brix a mustului nefermentat și apoi luați o altă citire odată ce fermentația este completă. Puteți apoi introduce aceste valori în calculatorul de mai jos pentru a determina procentul de alcool din berea dvs. (%ABV).
Calculatorul are un câmp pentru factorul de corecție a mustului pe care îl voi explica mai târziu în postare. Dacă nu cunoașteți încă factorul de corecție al refractometrului dvs., îl puteți lăsa la unul pentru moment, deoarece are doar un efect minim asupra calculului.