Refractometrele sunt instrumente de precizie optice care determina densitatea unui lichid prin masurarea indicelui de refractie, avand nevoie doar de cateva picaturi din acel lichid.
Refractometrul optic (brixmetru) de bere masoara continutul de zahar din must in Brix si determina greutatea/densitatea specifica pentru mustul de bere (borhot) dintr-o singura masuratoare. Daca se doreste si aflarea densitatii finale, aceasta va trebui calculata deorece intervine si prezenta alcolului odata ce procesul de fermentare a inceput. Permite si calcularea posibila a continutului de alcool din bere inainte de a deveni produs finit.
Poate fi utilizat si in cadrul distilarii fructelor pentru determinarea continutul de zahar in fermentul de fructe in procesul de fermentatie.
Masurarea mustului de bere este foarte simpla. Pe partea optica (prisma) a refractometrului este suficient sa puneti cateva picaturi de substanta, inchideti capacul prismei (astfel substanta se va intinde pe toata suprafata prismei de masurare), priviti in ocular in directia sursei de lumina naturala sau artificiala la un bec sau led-ul USB din pachet (eventual reglati focalizarea) si pe scala veti putea citi cu usurinta valoarea rezultata.
Exemplu: 100 g solutie 25 °Bx contine 25 g zahar.