Ce sunt refractometrele Brix?
Refractometrele Brix sunt un instrument comun folosit pentru a măsura conținutul de zahăr al unei soluții. Creșterea conținutului de zahăr duce la creșterea indicelui de refracție. Prin trecerea luminii printr-o probă și măsurarea refracției, a cantității pe care lumina se îndoaie, se poate măsura conținutul de zahăr. Refractometrele Brix sunt calibrate folosind scara Brix, unde un grad Brix (°Bx) este egal cu 1% zaharoză din masă.
Pe lângă zaharoza, alte tipuri de solide dizolvate pot afecta și indicele de refracție. Prin urmare, scara Brix oferă doar o măsurare aproximativă a conținutului de zahăr pentru substanțele alimentare reale.
Refractometrele tradiționale sunt instrumente analogice portabile. Sunt susținute la lumină, astfel încât aceasta să strălucească prin eșantion. Lumina este apoi direcționată printr-o prismă și lentile pe o scară de măsurare. Pe scara de măsurare va apărea o umbră la unghiul în care are loc reflexia internă totală. Observarea acestei umbre prin ocular oferă citirea brix.
Refractometrele digitale portabile funcționează într-un mod similar. Cu toate acestea, este mai probabil să aibă propria lor sursă de lumină, iar poziția umbrei este detectată automat de o serie de fotodiode. Citirea este apoi afișată pe un afișaj digital. Refractometrele de laborator mai precise, cum ar fi refractometrele Abbe, nu sunt necesare în mod normal pentru măsurarea conținutului de zahăr. Cu toate acestea, refractometrele de proces inline, care monitorizează continuu un fluid care curge peste un senzor, pot fi calibrate la scara Brix pentru aplicațiile de prelucrare a alimentelor.
Pentru a măsura cu precizie indicele de refracție, trebuie cunoscută lungimea de undă a luminii refractate. Prin urmare, refractometrele mai precise controlează lungimea de undă a luminii mai precis. Unii fac acest lucru prin filtrarea luminii zilei, dar instrumentele mai precise folosesc o sursă de lumină LED cu bandă îngustă. Pentru cea mai mare precizie, trebuie luată în considerare și temperatura probei. Un refractometru Brix poate indica un interval de temperatură acceptabil pentru măsurare, de obicei de fiecare parte de 20° C, în timp ce instrumentele cele mai precise vor utiliza controlul termic în buclă închisă al probei.