Refractometru Brix & Alcool, 0~25% Vol, 0~40% Brix
Refractometru Brix & Alcool, 0~25% Vol, 0~40% Brix
Refractometrul Ref.004 este destinat in primul rand pentru viticultori. Se utilizeaza pentru a masura continutul de zahar (0-40% Brix) si concentratia de alcool natural (0-25%) din struguri si must. Il puteti folosi si direct in vie, puteti masura calitatea strugurilor pe loc. Poate fi utilizat si pentru alte fructe sau lichide care contin zahar. Nu se foloseste pentru testarea concentratiei de alcool din vinul obtinut ulterior. Continutul de zaharuri reprezinta un parametru important intrucat alaturi de aciditate este probabil elementul cel mai important in vinificatie/oenologie. Cantitatea de zaharuri este importanta pentru a aprecia momentul optim de recoltare a strugurilor de vin sau de masa dar si pentru a stabili strategia de vinificare (obtinerea de vinuri seci, demidulci, dulci, etc.). Zaharurile sunt importante intrucat din acestea in urma procesului de fermentatie rezulta alcool (la un continut de zaharuri de 17g/l se obtine aprox. 1 procent tarie alcoolica). Inainte de fermentare se verifica cantitatea de zahar si daca nu este suficienta se adauga zahar in compensare. De asemenea urmarind dulceata (continutul de zahar), se poate verifica daca tot zaharul din borhot s-a transformat in alcool.
Notă: Acest refractometru măsoară zahărul și un conținut estimat de alcool pe baza conținutului de zahăr. NU poate măsura conținutul real de alcool în vin, țuică sau alte băuturi spirtoase.
Modul de lucru:
Simplu de utilizat: cu ajutorul pipetei se pun 2-3 picaturi de lichid pe elementul prismatic, se inchide capacul prismei (astfel substanta se va intinde pe toata suprafata prismei de masurare), se indreapta refractometrul catre o sursa de lumina, se priveste in ocular (eventual regland focalizarea) si dupa aprox. 30 secunde se citeste pe scala valoarea rezultata.
a) determinarea zaharurilor din strugure presupune recoltarea a 2-3 boabe de strugure reprezentative si efectuarea catorva masuratori pentru fiecare dintre acestea. Se strange bobul de strugure intre degete si se adauga pe prisma 2-3 picaturi. Citirea de face in Brix (unitatea de masurare a continutului de zaharuri dintr-o solutie apoasa) iar conversia se face cu ajutorul unui tabel de transformare in: grame zaharuri/litru (1 Brix 10.04 g/litru la 20°c).
b) determinarea zaharurilor din must presupune recoltarea unei probe cu ajutorul unei pipete si adaugarea pe prisma 2-3 picaturi.
Aplicatii:
pentru a ajuta producatorii sa afle cand este cel mai bun moment pentru a incepe sa prepare vinul din struguri;
testarea nivelulului procentual de Brix din struguri sau alte fructe proaspete si stabilirea maturarii;
masurarea progresului fermentatiei / urmarirea procesului de fermentare;
ajuta producatorul sa afle cand fructele sunt la maturitate/coapte si ar trebui recoltate;
Caracteristici:
Design robust, durabil
Executie tehnica de calitate: aluminiu, metal si cauciuc, cu zona de manipulare din cauciuc antialunecare, ce elimina impreciziile cauzate de influenta caldurii corpului asupra solutiei testate
Prezinta fata de unele refractometre functia de compensare automata pentru temperatura (ATC-Auto Temperature Compensation 10-30°C) astfel masuratorile. sunt intotdeauna exacte, indiferent de variatia temperaturii
Temperatura de referinta 20 °C
Interval de masurare: 0-25% (procentul volumului de alcool), 0-40% Brix
Focalizare reglabila, cu masuratori mari si usor de citit
Scala dubla/duala cu diviziuni: 0.2% Vol, 0.2% Brix
Acuratete: +-0.2%
Foarte usor de calibrat (la prima utilizare sau daca este cazul) prin invartirea surubului stanga/dreapta folosind surubelnita pana cand cele doua gradatii se intalnesc pe 0
Foloseste doar lumina ambientala, ceea ce inseamna ca nu sunt necesare baterii sau alte surse de alimentare
Proiectat conform standardelor de calitate si siguranta
Setul Include
1 x Refractometru
1 x Mini surubelnita
2 x Pipete
1 x Laveta de Curatare
1 x Sticla de apa distilata 5 ml
Manual de Operare în limba romana
Carcasa Protectiva de Transpor