În această categorie veţi găsi refractometre optice şi digitale destinate pentru măsurarea conţinutului de apă în miere. Uneori li se spune refractometre pentru evaluarea mierii, refractometre pentru miere, însă indicele de calitate a mierii, care poate fi determinat cu ajutorul refractometrului este conţinutul de apă în miere.
Refractometrul optic are o scală, pe care veţi citi conţinutul procentual (%) al apei în mierea dumneavoastră.
Refractometrul digital permite măsurarea conţinutului procentual (%) al apei în miere, conţinutul de zahăr în grade Brix (°Bx), indicele de refracţie (IR) şi temperatura ambiantă în grade Celsius (°C) sau grade Fahrenheit (°F)
Refractometrul pentru miere a fost special conceput pentru a determina umiditatea relativa a mierii si concentratia de zahar din miere, domeniile sale de masura fiind cele potrivite pentru miere: umiditate intre 12 si 27% si concentratie de zahar intre 58 si 90% pe scala Brix si intre 38 si 43 pe scala Baume .
Umiditatea relativa a mierii, altfel spus concentratia de apa din miere este un bun indicator al gradului de maturare a mierii –apicultorii se refera la mierea care a stat suficient in fagure ca miere „coapta”. Umiditatea mierii
Mierea recoltata, prelucrata si conservata corect va avea o umiditate de 17-18%. Totusi, mierea este considerata maturata daca umiditatea nu depaseste limita de 20%.
Daca mierea are o umiditate de peste 20% exista riscul de a fermenta si de aceea companiile care colecteaza miere de la micii apicultori o vor refuza.
Daca mierea este recoltata inainte de capacirea completa sau in zile cu umiditate atmosferica mare, umiditatea acesteia va fi mai mare.
Daca mierea este depozita in vase neetanse in camere umede, umiditatea acesteia va creste.
Pe langa umiditate, refractometrul pentru miere masoara si concentratia de zahar din miere, atat pe scala Brix, cat si pe scala Baume, informatie utila pentru nutritionisti si in industria agro-alimentara, dar si necesara pentru etichetarea corecta a mierii.
Rezultatele sunt usor de citit, scalele gradate fiind intuitive si clare.
Utilizarea este simpla si rapida: picurati cu ajutorul pipetei incluse in pachet cateva picaturi din lichidul pe care doriti sa il masurati pe prisma optica. Inchideti luminatorul si cititi rezultatul privind prin vizor si observand nivelul la care a ajuns linia de demarcatie dintre portiunile albastra si alba ale fundalului.
Pentru temperaturi intre 10 si 30°C, refractometrul realizeaza o compensare automata a temperaturii (ATC = automatic temperature compensation).
Refractometrul pentru miere se adreseaza atat apicultorilor, amatori si profesionisti deopotriva, cat si companiilor ce achizitioneaza miere si publicului larg ce doreste sa testeze calitatea mierii cumparate.
Principiul de functionare al unui refractometru este utilizarea indicelui de refractie (dat de unghiul de refractie al luminii ce trece printr-un mediu transparent) pentru a stabili concentratia unei solutii.
Acest principiu simplu permite realizarea de masuratori rapide, acurate, repetabile.
Desi refractometrele pentru diferite substante arata similar, ceea ce difera este scala de citire a rezultatelor, scala conceputa pentru fiecare tip de substante in parte.